NEDEN Kuruldu
Kişilerin hayat boyu öğrenme serüvenlerini şekillendiren döngülere baktığımızda, çocuklukta yarına hazırlanması gereken bir “eksik insan” olarak görülmelerinin, gençlikte meslek temelli eğitimin, ilerleyen yaşlarda ise genellikle “öğrenmemenin” temel olduğunu gözlemleyebiliriz.
Dolayısıyla çocukluk yılları ile birlikte anılan “neden” ve “nasıl” soruları öğrenilmesi gereken “başka” şeyler olduğu kabulü ile cevaplanmadan bırakılır, çünkü hep aslında başka bir öğrenme gündemi olduğu dayatılır insanlara. “Gerçek hayat”ın henüz başlamadığı ve çocukluk boyunca hazırlanılması gereken bir ileriki tarihte var olduğu anlayışı çocukların bireysel merak ve becerilerini keşfetmelerine engel olmaktadır; oysa ki çocuk şimdi burada vardır ve sahip olduğu beceri ve meraklarını beslemeyi hak eder. Bu şekilde öğrenme serüvenine başlamış olan birey, kişisel meraklarını kaybetmiş olarak ve “meslek” eğtimine katkı sunmayacak konuları sürekli öğrenme gündeminin dışına atarak gençlik dönemine başlar.
Oysa içsel motivasyonun öğrenmenin başlangıç noktası sayılması, öğrenenin öz yönetim ve sorumluluğunun kabulü, öğrenenin kendi öğrenme stratejilerini geliştirmesinin ve özdeğerlendirmenin desteklenmesi, öğrenenin kendi planını yapabileceğinin kabulü gibi demokratik ilkelerin okul ve öğrenme yaşamının parçaları haline getirilmesi; yaratıcı bir serüvenin yolunu açacaktır.
İşte tam buradan hareketle; evrensel değerler çerçevesinde biçimlenen, demokratik ve barışçıl öğrenme yaklaşımlarından faydalanan, doğada öğrenmeye ve doğayı öğrenmeye önem veren, bireylerin kendilerini ve meraklarını keşfetmelerini hedefleyen, her bireyin bireysel ilgi, ihtiyaç ve potansiyeline odaklanan, bilim ve sanata duyulan doğal/içgüdüsel eğilimi destekleyen, doğa ve öğrenen-dostu sağlıklı alanlar yaratan, bir alternatif eğitim serüvenini tasarlamak ve erişilebilir kılmak amacıyla NEDEN yolculuğuna başladı.
Dernek amacı; Temel konusu yaşam boyu öğrenme olan derneğin amacı, başta çocuklar olmak üzere tüm insanlığın, hayatın her alanında katılımcı-dostu öğrenme ortamlarına ulaşmalarını sağlamaktır. Öncelikle bilim ve sanat alanında olacak şekilde, yaşama dair her konuda, Türkiye’de ve dünyada uygulanmakta olan demokratik, katılımcı, barışçıl, ekolojik, alternatif öğrenme metot ve yaklaşımlarını araştırmak, geliştirmek, yaygınlaştırmak, uygulamak, kişi ve kurumlar için ulaşılabilir kılmaktır. Derneğin hedef kitlesini çocuklar, gençler, yetişkinler, öğretmenler, eğitmenler, uzmanlar, aileler, çocukların bakımını üstlenen kişiler, okullar, sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları, proje grupları, eğitim tasarımcıları ve akademisyenler oluşturur.
Dernek; evrensel değerler çerçevesinde, bireylerin kendilerini keşfetmelerini hedefleyen, her yararlanıcının bireysel ilgi, ihtiyaç ve potansiyeline odaklanan, insanların bilim ve sanata duyduğu doğal eğilimi destekleyen, doğa ve yaşam dostu, sağlıklı, “deneyimle öğrenme” ve “sorgulama” alanları yaratmak misyonu ile kurulmuştur. Eşitlik, farklılıklarla bir arada yaşama, farkındalık, empati, şiddetsiz iletişim, yaşam boyu öğrenme, toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal duyarlılık ve üretkenlik ilkeleri etrafında, çocuk haklarını ve insan haklarını her zaman ön planda tutarak, kar amacı gütmeden, doğal çevre ile barış içerisinde faaliyet gösterir.